Veel sporters dagen zichzelf uit door steeds zwaardere prestaties te leveren in kortere tijden. Hardlopers streven ernaar om zo lang mogelijk te rennen. Als je tochten van meer dan een half uur wilt maken is het van belang om wat spullen mee te nemen. Dat kan uiteraard in een belt, maar bij grotere afstanden is een speciale rugzak voor hardlopers een betere oplossing. Zo’n rugzak heeft een constructie waardoor hij tijdens het lopen goed vast blijft zitten, zodat je niet een dansend gewicht hoeft mee te nemen. Door zo’n voortdurend bewegende bult op je rug raak je bovendien gemakkelijk uit balans, en dat kan zelfs tot valpartijen en blessures leiden.

De inhoud van een hardlooprugzak

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur hoeveel je mee wilt nemen op je hardlooptochten. Wie urenlang onderweg is tijdens allerlei weersomstandigheden zal graag een regenjack meenemen. Je wordt dan niet kletsnat tijdens een bui. Hardlopers die liever wat lichtere spullen meenemen kunnen een racevest gebruiken. Die zijn vrij klein, maar bieden plaats aan een aantal gelletjes en aan drinken. Het is immers essentieel om tijdens een tocht voldoende vocht in te nemen. Bij een tekort aan vocht kun je gemakkelijk kramp krijgen. Als dat gebeurt is je tocht meteen voorbij.

Voorzieningen voor water

Veel hardlooprugzakken hebben speciale voorzieningen om voldoende water mee te nemen tijdens je hardlooptocht. Het racevest heeft een speciaal vak, waar in veel gevallen een waterzak bij wordt geleverd. De waterzak is voorzien van een slang met een drinkdop. Die slang gaat door een speciaal daarvoor ontworpen opening, die uitkomt aan de voorkant van je lichaam. Je kunt dan zonder te stoppen met lopen wat drinken pakken en het is niet nodig om de rugtas af te doen. Het enige wat je moet doen is de dop van de slang halen.

Formaat van een hardlooprugzak

Er zijn vrij veel modellen hardlooprugzakken verkrijgbaar. De wat grotere modellen zijn geschikt om er regenkleding in mee te nemen, maar die hebben vaak geen voorzieningen om onderweg tijdens het lopen te kunnen drinken. Als daar je voorkeur naar uitgaat moet je op zoek gaan naar racevesten.